Homeopathie en de overgang.

De overgang, ook wel menopauze genoemd, begint als de ongesteldheden wegblijven. Deze periode kan, veroorzaakt door hormonale schommelingen, gepaard gaan met klachten als opvliegers, stemmingsveranderingen, depressie, moeheid, hartkloppingen, pijn in de kleine gewrichtjes, slapeloosheid etc.  Al deze overgangsklachten zijn homeopathisch goed te behandelen.

Als je als vrouw onregelmatige ongesteldheden krijgt zit je in de voorfase van de overgang, de peri-menopauze. In deze periode is het hormoon oestrogeen, dat het baarmoederslijmvlies geschikt maakt voor innesteling van een eitje, nog in normale hoeveelheden in het bloed aanwezig. Maar het andere belangrijke vrouwelijke hormoon progesteron is dan al verlaagd. Dit hormoon zorgt ervoor dat er bloedingen komen, en als het verlaagd in het bloed aanwezig is, verklaart dat het feit dat de ongesteldheden onregelmatig gaan worden. 

Als de ongesteldheden helemaal weg blijven, zit je echt in de overgang of menopauze: dan gaat het oestrogeen op en af, fluctueert het qua waarde in het bloed, maar het progesteron is verder verlaagd.
Er is nog een ander hormoon van belang bij vrouwen : het Follikel Stimulerend Hormoon: FSH . Dit wordt aangemaakt in de hypofyse en dient om de eiblaasjes ,of follikels, te laten groeien, waardoor uiteindelijk een eitje vrij kan komen en de vrouw in principe vruchtbaar zou kunnen zijn. Deze follikels blijven weg in de overgang en dus zal in die periode het FSH blijvend verhoogd zijn, tot wel boven de 100, om het lichaam toch maar aan te zetten om eitjes aan te maken, zonder succes dus natuurlijk.
Een huisarts kan nagaan of je in de overgang bent door het FSH en het oestrogeen te laten bepalen. In de overgang is de oestrogeen-waarde verlaagd, maar de FSH-waarde verhoogd.

De post-menopauze ,de periode na de overgang, is er als je als vrouw al een jaar niet meer ongesteld bent. Als je een jaar nadat de menstruatie`s verdwenen zijn toch weer eens ongesteld wordt, is het gewenst om naar de huisarts te gaan. Want er kan dan sprake zijn van een poliep, of een andersoortig gezwel van de baarmoeder of eierstokken.

Klachten in de menopauze ontstaan dus door stijging van FSH en daling van de oestrogenen. Een voordelig effect van het in de overgang zijn, waarbij je niet meer ongesteld bent en je dus geen oestrogeendip meer hebt, is dat vaak een hormonaal gevoelige migraine in de overgang vanzelf overgaat. Om die rede is deze soort hoofdpijn ook vaak geringer in zwangerschappen.

De regulier werkende huisarts zal bij overgangsklachten meestal de oestrogenenpil voorschrijven .Maar let op: deze kan het ontstaan van borstkanker mogelijk stimuleren.

Een homeopathisch arts zal de keuze van een homeopathisch geneesmiddel individueel afstemmen op het totale beeld van een vrouw. Te weten: de overgangsklachten zelf, maar ook de rest van de gezondheidssituatie en haar persoonlijkheid. Ik zou u willen ontraden om zelfmedicatie toe te passen, omdat het klachtenpatroon in de overgang erg van persoon tot persoon kan verschillen. De homeopathische aanpak van overgangsklachten kunt u het beste overlaten aan een homeopathisch geschoold iemand.

Conclusie:
Bij overgangsklachten is een bezoek bij een homeopathisch deskundige erg zinvol.
Ik kan tevens als arts uw gezondheidssituatie ook regulier goed overzien.