Homeopathie , zwangerschap en bevalling

Homeopathie herstelt de eigen herstelkracht, als je fysieke, emotionele of mentale evenwicht verstoord is. Dit speelt bij ziektes, maar ook gezonde levenssituaties als zwangerschap en bevalling kunnen klachten van fysieke of psychische aard geven. Homeopathie kan ook daarbij een ondersteunende hulp zijn .
Het zou mooi zijn als ook verloskundigen daarvan op de hoogte waren, en zwangeren op tijd voor een mogelijke homeopathische behandeling zouden verwijzen.

Welke klachten zijn dan zoal goed homeopathisch te behandelen tijdens de zwangerschap?
Dat zijn onder anderen : misselijkheid, zwangerschapsbraken, hardlijvigheid, diarree,  aambeien, spataderen, stemmingswisselingen. maar ook : kans op miskramen.
Bij het uitkiezen van het meest passende middel wordt uitgegaan natuurlijk van de voornaamste klacht, maar er wordt ook gelet op de totale gezondheidstoestand , de energie en persoonlijkheid van de vrouw. In de homeopathie gaat het om de totale mens.

Een bevalling is een vrij acute en relatief korte toestand, die meestal normaal verloopt. Als er zich wel problemen voordoen op lichamelijk of psychisch gebied is het in Nederland nog niet zo georganiseerd dat bij oproep een homeopathisch behandelaar in consult kan komen . De reguliere gezondheidszorg staat maar mondjesmaat open voor homeopathie. Toch zou het zo maar kunnen , dat enkele geinteresseerde verloskundigen of gynecologen zich op de hoogte zouden willen laten brengen welke homeopathische middelen zij de a.s moeders bij bepaalde bevallingsproblemen kunnen geven. Ik ben altijd bereid een cursus in elkaar te zetten .
Dat geldt ook voor de toestand vrij kort na de geboorte, waarbij problemen als bloedingen, naweeen, vastzittende placenta en afscheiding uit de baarmoeder (lochia) zich kunnen voordoen. Bij al deze situaties is het wenselijk dat de behandelaar een klein homeopathisch geneesmiddelensetje bij de hand heeft. Want men kan dan, gezien het acute karakter van de situatie niet wachten tot een apotheek het middel heeft besteld.

De zwangerschap en de bevalling zijn energetische situaties die moeder en kind gezamenlijk doormaken. Als een pasgeborene problemen laat zien, ga ik ook altijd samen met de moeder na hoe de zwangerschap en de geboorte , al of niet met medische hulpmiddelen, is verlopen. De moeder kan de beleving dan uiteraard beter vertellen dan het kind, terwijl deze dezelfde energetische situatie als moeder heeft meegemaakt. Zo kan ik op basis van het verhaal van de moeder een geschikt middel voor de pasgeboren baby  uitzoeken. Daarbij gaat het om situaties als : ademtekort, veel huilen na de geboorte, problemen met de borstvoeding, buikkrampjes, of spugen.

Ook de jonge moeder kan in het kraambed heel goed  homeopathische geneesmiddelen gebruiken bij bijv een borstontsteking, niet kunnen plassen na de bevalling ( urineretentie), of postnatale depressie. Dit is weer wat minder acuut als een bevalling zelf en het passende middel kan via een normaal homeopathisch consult uitgezocht worden.

Tenslotte: zwanger worden gaat niet altijd over rozen. Vaak ligt er nogal wat druk op een kinderwens, waardoor energetische blokkades kunnen ontstaan. Als er geen grote organische obstakels zijn, kan een homeopathische constitutionele behandeling van beide partners – immers een kind krijgen doe je met zijn tweeen - helpen om hun beider energie wat meer in balans te brengen, waardoor ze zich samen wat vrijer, losser kunnen openstellen tegenover een toekomstige bevruchting, waardoor die wat meer kans van slagen zou kunnen hebben .