Torgau

thorgau.jpgEnfin, de dag erna trok ik vanuit mijn Gasthof in de buurt van Dessau naar Torgau. Van de ene Elbe-stad naar de andere, een kleine 80 km verder oostwaarts gelegen. Hier woonde Hahnemann van 1805 tot 1812. Zeven zeer arbeidzame jaren ,waarin hij een bloeiende praktijk had in de Pfarrgasse nr 3, en zo‘n negentien boeken en essays schreef, waaronder de ‘Organon‘. In die tijd werden daar ook zijn dochters Charlotte (1805) en Louise (1806) geboren . Zij waren de laatste twee kinderen van de 11, die Hahnemann kreeg . Toen rond 1810 Napoleon de stad Torgau gebruikte als versterking tegen de Russen en de Pruisen, maakte Hahnemann plannen om weer te verhuizen naar Leipzig.

Torgau heeft nu zo‘n 21.000 inwoners en maakte op mij meteen bij binnenkomst een weliswaar iets drukkere indruk als Köthen, maar ik vond het een even fraai stadje met idem talloze renaissancistische huizen in ook weer die veelkleurige pasteltinten . De stad is historisch bekend als een belangrijk reformatorisch centrum. De vrouw van Luther is hier in 1552 begraven in de oude Romaanse Stadtkirche ‘St. Marien‘, die ik ‘s middags even bezocht, omdat deze zich vlak bij het woonhuis van Hahnemann bevindt. Ik werd er, ook weer als vanzelf , rondgeleid door de restaurateur van de kerk, die naar zijn zeggen ‘toch maar toevallig‘ middagpauze had. Hij liet me de hele kerk zien, waaronder de prachtige preekstoel met afbeeldingen van Luther zelf , waarop deze zelf ook nog gepreekt zou hebben. Naast de binding met de reformatie is Torgau in de geschiedenis nog bekend als de plek, waar op 25 April 1945 de Amerikaanse en Russische troepen elkaar ontmoetten bij de Elbe, waar nu nog een monument aan dit feit herinnert.

Ook hier ging ik na een lekkere lunch op een gezellig terras aan de Marktplatz met uitzicht op de Mohren-apotheek, opgericht in 1503 en daarmee een der oudste apotheken in Sachsenland , te rade in het gemeentehuis van Torgau, waar ik weer bij een erg toegankelijke ambtenaar terecht kwam, die me persoonlijk naar de plaatselijke VVV loodste, omdat ze daar meer wisten over het huis van Hahnemann. Iemand was uit zichzelf bereid met me mee te lopen naar de Pfarrgasse, een zijstraat van de Marktplatz, eigenlijk om de hoek bij de Mohren-apotheek, waar op nr 3 een groot hoog wit huis te zien is .Net als in Köthen ook leegstaand, en niet van binnen te bezoeken. Ook hier een fraaie witte gedenkplaat aan de gevel, met in blauwe letters de tekst : ‘Wohnhaus 1805-1811. Dr.Samuel Hahnemann, Begrònder der Homöopathie‘. Hahnemann kocht hier volgens Cook in 1805 ‘een eigen huis met een oprijlaan en tuin‘. Van een oprit is niets meer te zien , want nu grenst het huis meteen aan de straatkant en is het totaal ingeklemd tussen direct aansluitende belendende panden. Behalve dit pand aan de Pfarrgasse , vond ik in Torgau geen verdere sporen van Hahnemann.