Het eerste consult

Een eerste consult duurt een uur, of iets langer. Bij kinderen onder het jaar zo`n 3 kwartier. Deze tijd is nodig om alles over uw klachten goed op een rijtje te zetten. Het doel van het homeopathisch consult is een energetisch geneesmiddel uit te zoeken, gemaakt van plant, mineraal of metaal, dat uw weerstand, of vitaliteit zo kan prikkelen, dat u zichzelf uiteindelijk op eigen kracht kunt herstellen.
We staan eerst stil bij de klacht of klachten waarvoor u komt. Ik zal u vragen hier zoveel mogelijk over te vertellen: wat betreft de aard en de plek van de klacht; de soort pijn bijvoorbeeld; verder de eventuele oorzaak, of aanleiding, en de omstandigheden die de klacht kunnen beinvloeden, zoals tijd van het jaar, weertype, voedingsmiddelen , tijden van de dag of nacht.
Daarnaast vraag ik u mij bijzonderheden te vertellen over uw eetgewoontes, stoelgang, ademhaling, bloedcirculatie, zweetpatroon, menstruatie, slaappatroon, temperatuurgevoel, sexualiteit etc.
Belangrijk voor de juiste keuze van het meest bij u passende middel zijn ook typische, bijzondere kenmerken van uw klachten of van uw totale functioneren . Daarom wil ik ook graag een beeld krijgen van uw persoon. Dat doe ik door u te vragen wat te vertellen over u zelf, uw werk, gezin, hobby`s. Ook wil ik graag weten, wat u heeft meegemaakt in uw jeugd en leven tot nu toe. U kunt ook vooraf aan het consult een vragenlijst invullen, en deze meebrengen op het eerste consult. U vindt de vragenlijsten ( een voor volwassenen en een voor kinderen) op deze site .

Ga naar het “Vragenformulier

Soms is een ,eventueel gedeeltelijk, lichamelijk onderzoek zinvol. Bloedonderzoek of ander laboratoriumonderzoek doe ik nooit. Daarvoor blijft de huisarts de centrale figuur. Met uw toestemming zal ik deze ook berichten over het verloop van de behandeling
Kinderen probeer ik ook zoveel mogelijk zelf bij het gesprek te betrekken. Natuurlijk blijft het verhaal van u als ouder onontbeerlijk, zeker hoe jonger het kind is. Bij kinderen onder het jaar is het verhaal van de zwangerschap en de geboorte ook altijd belangrijk.
Vaak is de keuze van het middel , wat u nodig heeft , makkelijk, en dan heeft het meestal ook een goed effect. Maar soms is het moeilijker en zijn er meerdere mogelijkheden, en blijft het uitproberen. En soms kom ik er niet achter. Ik kan u alleen garanderen mijn best te doen, om voor u een zo passend mogelijk middel voor te schrijven.

Het door mij uitgezochte homeopathisch geneesmiddel bestel ik, met goedkeuring van u, bij de Hahnemann Apotheek in Heiloo.
Ik wil u graag in ieder geval na een week of 4-5 terugzien, om te kijken hoe de reactie op het eerste middel is geweest . Uiteraard bepaalt u uiteindelijk altijd zelf , of u wilt doorgaan met de behandeling. Echter: geef niet te gauw de moed op. Homeopathie is maatwerk. Genezen kan soms snel, maar kan ook een lange weg zijn . Hoe langer klachten bestaan, des te langer duurt ook de behandeling en de genezing. Want in die situatie moet uw gezondheid soms laag na laag genezen worden, met opeenvolgende verschillende homeopathische middelen. Daarbij zijn meerdere consulten dan soms onvermijdelijk.
In principe heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. Wel is het goed, ook voor mij om te weten of er een reguliere diagnose is voor uw klachten. Mocht die er niet zijn, en kan ik als homeopathisch arts de diagnose niet zeker stellen, dan zal ik u adviseren om via de huisarts en e.v. specialist dat alsnog te laten doen. Deze kan dan eventueel een specialist inschakelen. De behandeling van mijn kant kan dan gewoon doorgaan.
Ik verwacht, dat u open en eerlijk naar mij toe wilt zijn. Ook als u iets niet bevalt. Ik zal dat ook naar u toe zijn. Als ik u niet meer denk te kunnen helpen, zal ik u dat ook vertellen.