Veel voorkomende vragen

Je kan hier ook zelf een vraag stellen.

 • Hebben homeopathische middelen bijwerkingen?
  Vaak hoor je de opmerking `baat het niet dan schaadt het niet` gemaakt worden door mensen die tegen homeopathie zijn, waarmee ze willen zeggen: die middelen werken niet, dus ze kunnen ook geen kwaad doen. Echter dat homeopathische middelen werken hebben proeven met geneesmiddelen en genezingen bij patiŽnten al lang bewezen. Als ik u het juiste middel voorschrijf kun je hooguit een beginverergering krijgen, of meemaken dat een oude klacht even terugkomt, die dan ook weer geneest met datzelfde middel. Maar als ik u niet precies het meest bij u passende middel laat innemen, kunt u , als u gevoelig bent voor dat middel, dat medicijn als een proefpersoon uittesten: dat wil zeggen, dat je enige tijd symptomen kunt ontwikkelen. Je zou dit een bijwerking kunnen noemen, maar dan van een niet goed gekozen middelvoorschrift.
  Als je een beginverergering meemaakt: stop dan met het middel verder in te nemen, tot de beginverergering over is. Deze zal vrij snel verdwijnen, en is een teken dat uw vitaliteit goed reageert op het gegeven middel. Bent u niet gerust, bel me dan gerust op.
 • Mag ik verder alles gebruiken als ik homeopathische middelen inneem?
  Hier wordt in de homeopathie nogal eens verschillend op geantwoord. Ikzelf adviseer mijn patiŽnten het voorgeschreven homeopathisch middel liever niet in te nemen tijdens of vlak na het eten, en niet vlak voor of na het tandenpoetsen, of het drinken van koffie. Vermijd tijdens de inname-dagen ook scherp werkende of smakende middeltjes, als menthol, kauwgom, enz. Gebruik zeker geen drugs.
  En als het middel goed is gekozen, en u heeft desondanks geen goed resultaat: mijd dan volledig het koffie drinken. Er zijn soms medicijnen , waar je extra zorg moet dragen om een bepaald voedingsmiddel weg te laten: bijvoorbeeld koffie of thee bij nux vomica en china.
 • Moet ik als ik met homeopathie begin, altijd homeopathische medicijnen blijven innemen?
  Nee, als de klachten over zijn, stopt u. Want uw organisme, uw energieveld is door de prikkel van het homeopathisch middel zelf gestimuleerd , en u doet het dan dus op eigen kracht. Komen de klachten weer terug, wat betekent dat uw vitaliteit weer een nieuwe prikkel nodig heeft, dan herhaalt u het zelfde middel.
 • Kan ik zelf ook homeopathie toepassen?
  Ja, soms, namelijk alleen bij kleine acute ongevalletjes en ongemakken, die er voor iedereen hetzelfde uitzien en voelen.
  Bij chronische klachten en ziekten heb je echt een homeopathisch deskundige nodig, om het juiste middel voor u uit te laten zoeken. Dan is een homeopathisch consult een goede stap. Dat geldt bijvoorbeeld bij chronische luchtwegproblemen, huidziektes, allergieën, gewrichtsklachten, hoofdpijnen, hormonale klachten, maag-darmklachten, psychische en psychiatrische klachten.
 • Hoe kan het nou, dat een of twee van zo`n klein korreltjes zoveel effect hebben?
  Hoe het precies werkt, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, maar dat ze zo effectief zijn, bewijzen duizenden patiŽnten iedere dag wereldwijd in homeopathische praktijken.
  We denken dat de werking te verklaren is doordat er immateriŽle, energetische informatie van de grondstof overgaat in de oplosvloeistof waar de korrels in gedrenkt zijn. Zo komt de patiŽnt onder invloed van die energetische blauwdrukinformatie, waardoor het energieveld van die patiŽnt mee-resoneert , tenminste als het geneesmiddel goed is uitgekozen, dit wil zeggen als het volgens het gelijksoortigheidsprincipe van de homeopathie precies past bij het klachtenpatroon van de patient .
  Als we een verkeerd, ofwel niet gelijksoortig, middel geven, gebeurt er niks: het organisme trilt dan niet mee, en u als patiŽnt reageert niet met een genezing.
 • Kan ik naast homeopathische middelen ook nog reguliere middelen gebruiken?
  Ja. Reguliere geneeskunde en homeopathie zijn complementaire geneeswijzen, dus waarom zouden reguliere en homeopathische middelen dan niet goed samen kunnen?
  Als de patiŽnt merkt dat de homeopathische middelen het klachtenpatroon verminderen, durft deze het vaak ook aan om de reguliere medicatie te minderen. Hierbij ben ik van mening, dat de voorschrijver de patiŽnt ook dient te begeleiden bij het afbouwen of stoppen. Dus de huisarts of specialist bouwt met de patiŽnt de reguliere middelen af, bijvoorbeeld als homeopathische middelen een behoorlijke verbetering hebben gegeven.
  Zomaar op eigen houtje stoppen met reguliere middelen is ook niet altijd zonder gevaar.
  Sommigen aandoeningen verdragen geen stop van reguliere middelen, zoals suikerziekte.
  Een ander punt: als je bij eczeem niet direct veel verbetering merkt met homeopathische middelen Ė soms duurt het een tijd, voor ik het juiste middel heb gevonden Ė is er geen bezwaar om tijdelijk bijvoorbeeld hormonenzalf te gebruiken om de klachten tijdelijk te verlichten.
 • Komt er bij homeopathie niet gewoon heel veel suggestie kijken?
  Het placebo-effect
  Dit is het positief effect van een behandeling, die niet echt op het conto van het geneesmiddel is te schrijven , maar op het geloof van de patiŽnt in de behandeling of de behandelaar - komt bij elke therapie voor, en is bij reguliere behandeling even groot. Dat homeopathie niet alleen maar suggestie is, maar dat er een wezenlijk aantoonbare werking uitgaat van de middelen, laten effecten van behandeling van baby`s en dieren zien . Ook bij testingen zien we meer symptomen bij de groep van proefpersonen die een middel hebben geslikt. in verhouding met de controlegroep die een placebo kregen.
 • Zijn er verschillende soorten homeopathie?
  Je hebt de klassieke homeopathie, die bij de keuze van het geneesmiddel naast de klachten ook naar de totale gezondheid en naar de persoonlijkheid van de patiŽnt kijkt. Terwijl de klinische homeopathie vooral de middelkeuze baseert op basis van plaatselijke symptomen.
 • Wat mag ik van een homeopathische behandeling wel of niet verwachten?
  Of een behandeling met een bepaald middel aanslaat, hangt in de eerste plaats af van de vraag, of er voor u een goed passend middel, het simillimum, is uitgezocht. Verder is uw vitaliteit in het algemeen natuurlijk van belang: hoe sterker iemand van gestel is, hoe eerder je herstelt. Iemand met een zwak gestel zal langzamer genezen. Ook wordt de snelheid van genezen bepaald door hoe lang uw klachten al bestaan: hoe langer ze bestaan, hoe langer ook de hersteltijd. Vertroebeling met zware reguliere medicatie maakt de keuze van een passend homeopathisch middel en de herstelkans er ook niet beter en makkelijker op. Bepaalde aandoeningen, zoals zware neurologische ziektes ( zoals MS, Alzheimer, spierziektes), heftige psychiatrische problematiek of kwaadaardige ziektes kunnen vaak ook homeopathisch alleen maar palliatief, verzachtend, behandeld worden