Gommern

gommern.jpgOp de terugreis deed ik nog even Gommern aan, het stadje waar Hahnemann in 1781 de functie van gemeente-arts aanvaardde, omdat dit een inkomensverbetering was. Tevens deed hij vertaalwerk in Gommern van vooral chemische werken van de Fransman Demanchy. Toen hij hier werkte en verbleef schreef hij ook artikelen over hygiene, en de noodzaak van baden en een gezonde leefwijze, en was fel tegen het gebruik van koffie en alcohol. In dit plaatsje werd ook zijn eerste kind en dochter Henriette geboren in 1783. Ik wilde nog even naar Gommern, omdat ik in Meissen gehoord dat ook in Gommern een plaatselijke Heimatverein een kleine tentoonstelling had gewijd aan Hahnemann. Wel, deze was wel erg klein en zeer amateuristisch en liet bijvoorbeeld alleen foto‘s zien van de kaft van de ‘Organon‘, en een afbeelding van een plaatselijke man, die op Hahnemann zou moeten lijken.. Maar men gaf hier op een weliswaar heel primitieve manier toch blijk van een groot respect voor de eerste arts ooit, die werkzaam was geweest in hun dorpje.

Veel plekken waar Hahnemann heeft gewoond heb ik niet bezocht, zoals Erlangen, Hettstedt, Dresden, Gotha, Georgenthal , Molschleben, Bad Pyrmont, Gottingen, Wolfenbòttel, Königslutter noch Machern, Eilenburg, en Wittenberg. Ook niet de vier plaatsen bij Hamburg, te weten Altona , St.Jòrgen, Mölln, en Lòbeck, om nog maar te zwijgen over Wenen, en Hermannstadt in Roemenie.

Desondanks vond ik deze korte tocht naar mogelijke sporen van Hahnemann een geweldige en vooral bijzondere energetische ervaring . Deze reis deed me verlangen naar meer , o.a. een bezoek aan Parijs en Stuttgart, en wellicht nog andere plekken, zoals Londen, waar zich ook een Hahnemannmuseum bevindt.

Wel was ik onlangs voor een dag of vier in Parijs, en bezocht de Rue de Milan nr 1, waar de huidige bewoners absoluut geen weet hadden van het feit dat daar ooit Hahnemann en zijn tweede vrouw Melanie een praktijk hadden. Ik mocht ook niet binnen kijken, ‘want er was toch niks te zien‘. Wel zag ik ,in de deuropening staand ,een prachtige hal, waar vroeger de patienten zaten te wachten op een consult. Ook bezocht ik de beroemde 45 ha grote begraafplaats Pere-Lachaise in oost-Parijs, waar menige beroemdheid ligt begraven, zoals Edith Piaf, Gilbert Becaud, Jim Morrison, Oscar Wild, Moliere en la Fontaine, maar ook Abelard en Heloise, wier levensgeschiedenis door Hahnemann nog vertaald is. Hahnemann zelf is pas 9 dagen na zijn dood, begraven op kerkhof Montmartre. Omdat menigeen dit later toch wel een bijzonder armzalige laatste rustplaats vond voor zo‘n grootheid, heeft men in 1898 zijn stoffelijk overschot plechtig overgebracht naar Pere-Lachaise, en is er in 1900 een prachtig grafmonument opgericht ,vooral met steun van de Amerikaanse homeopathische artsen.

In april 2005 is er het eerder genoemde symposium in Meissen, waar ik ook bij deze iedereen op wil attenderen, en hoop ik terug te keren naar de streek waar Hahnemann geboren en getogen is. Ik weet dat er ook in maart volgend jaar, slechts een maand dus vór het symposium in Meissen ,een LIGA-congres plaats vindt in Berlijn, tijdens welke de deelnemers ook een excursie naar Köthen en Meissen kunnen meemaken. Wellicht kan dit artikel als opwarmer dienen ter voorbereiding van deelname aan welk van de twee manifestatie‘s dan ook , en anders wel als een nagekomen verslag van de beeldpresentatie rond deze Hahnemannreis, die ik onlangs heb gehouden op de Korte Presentaties in Wageningen.